Deze tekst handelt over het onderwerp de VS. TUI zit door Corona in een pittig bezuinigingsparcours: het grootste reisbedrijf was ook het eerste grote bedrijf dat aan het begin van de viruscrisis staatssteun kreeg. Nu moet de federale overheid bij TUI opkomen. Is dat genoeg om door het boekingsgat te komen? TUI, ’s werelds grootste reisgroep, krijgt verdere staatssteun om de economische crisis in de Corona-crisis te overbruggen. Zo wordt onder meer een bestaande lening van ontwikkelingsbank KfW verhoogd met 1,05 miljard euro, zo maakte het bedrijf woensdag in Hannover bekend.

TUI had al een EHBO-lening van 1,8 miljard euro gekregen. Nog eens 150 miljoen euro vloeit voort uit de bouw van een converteerbare obligatie die het bedrijf van plan is uit te geven aan het Federal Economic Stabilization Fund (WSF). Als het bedrijf wordt omgezet in aandelen, kan het tot negen procent in TUI houden. De uitgifte van de obligatie was een van de overeengekomen randvoorwaarden voor verdere hulp, aldus het. De toeristenindustrie is een van de bedrijfstakken die het zwaarst door de pandemie worden getroffen. TUI heeft het geld nodig om verdere financiering veilig te stellen na ongeveer drie maanden van zakelijk falen tussen half maart en half juni.

Het uitgestelde zomerseizoen loopt pas sinds juni. TUI volgt al een zware bezuinigingskoers met banenverlies en lagere investeringen, maar verwacht pas op middellange termijn herstel. “Het stabilisatiepakket van 1,2 miljard euro versterkt de positie van de groep door voldoende liquiditeit te bieden in een volatiele marktomgeving”, aldus de Hannoveranen. “Dit dekt zowel de toeristische seizoensinvloeden in de winter 2020/21 als andere reisbeperkingen en beperkingen op lange termijn veroorzaakt door Covid-19.” Begin april maakte een bankenconsortium de weg vrij voor de eerste grote lening met staatsgarantie om de gevolgen van de pandemie op te vangen. TUI vulde daarmee een bestaand leningsprogramma aan, maar bleef zoeken naar manieren om haar financiële slagkracht te vergroten. CEO Fritz Joussen had aangegeven dat de voorgaande bedragen misschien niet genoeg zijn ondanks parallelle besparingen.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *