Goed voor de geest Volgens het Leibniz Instituut voor de Duitse taal heeft de coronapandemie al meer dan 1.000 nieuwe woorden opgeleverd, waaronder de zogenaamde “workation”. De term kunst is een mengeling van de Engelse woorden “werk” en “vakantie”. Hiermee wordt bedoeld dat wanneer u vanuit huis werkt, u gemakkelijk uw werkplek kunt kiezen en deze kunt verplaatsen naar waar u anders op vakantie zou gaan. Het online reisbureau Expedia liet een onderzoek uitvoeren en ontdekte dat ongeveer de helft van degenen die in het thuiskantoor werken, verlangt naar een andere omgeving.

Volgens de enquête zou 49 procent van de ondervraagde thuiskantoormedewerkers graag van omgeving willen veranderen en “zo nu en dan willen werken vanaf een andere locatie”. Omdat velen hun huis als vakantieplek uitsluiten vanwege hun huidige permanente verblijfplaats, zei een meerderheid van 55 procent dat ze “liever zouden werken vanuit een vakantieplek dan op vakantie gaan naar huis”. Volgens het Expedia-onderzoek gaat ongeveer een derde van de respondenten er daarom van uit dat werken een positief effect zou hebben op hun eigen welzijn en de resultaten van hun eigen werk: 37 procent zei dat ze meer ontspannen zouden werken vanaf een andere locatie dan thuis. 33 procent denkt dat ze gelukkiger zouden zijn als ze de optie zouden krijgen. Daarnaast gaf 31 procent aan productiever te werken in een workation dan in hun eigen vier muren.

Het fenomeen workation is niet geheel nieuw. Zogenaamde digitale nomaden maken al jaren gebruik van het aanbod van global co-working spaces en werken vanaf hun laptop, maar het is een levensstijl. In tegenstelling hiermee vindt een workation plaats zoals de gebruikelijke vakantie, d.w.z. beperkt in tijd. De positieve bijwerking: doordat u uw verblijf gebruikt om te werken, hoeven werknemers voor hun werk geen vakantie op te nemen. Nieuw is echter het grote aantal mensen dat vanuit huis werkt en dus in aanmerking komt voor een workation: volgens een representatieve enquête van de digitale vereniging Bitkom werken momenteel iets minder dan 20 miljoen mensen minstens gedeeltelijk vanuit hun thuiskantoor, waarvan ongeveer 10,5 miljoen uitsluitend. De vereniging gaat ervan uit dat dit aandeel na de pandemie weer zal krimpen tot circa acht procent, wat echter neerkomt op een bijna verdrievoudiging van het pre-coronapeil (drie procent).

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *