Wist jij dat als je de CO2-uitstoot voor het maken en rijden van je auto wilt compenseren, je ieder jaar 300 (!) bomen moet planten? Dit is best schrikbarend. Autorijden is alles behalve goed voor het milieu, maar gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen al verschil maken. Onderstaande tips helpen je milieuvriendelijker rijden. 

  1. Laat bij kleine afstanden de auto thuis

Uit onderzoek bleek dat 80 procent van alle autoritten in Nederland onder de 5 kilometer zijn. Een afstand die prima te doen is met de fiets of zelfs lopend. Maak er een gewoonte van om alleen de auto te gebruiken bij lange afstanden. Een hele makkelijke manier om een steentje bij te dragen aan het milieu. En het is ook nog eens gezonder. 

  1. Kies een zuinige auto

Een tweedehands auto is goed voor je portemonnee en voor het milieu. Kies wel een auto die na 2005 is geproduceerd. Die stoten namelijk minder vervuilende stoffen uit. Ook het formaat van je auto is van belang. Een kleine auto is zo’n 15 procent zuiniger dan een auto van gemiddelde grootte. Als je weinig kilometers maakt, is een auto huren of delen een goed idee. Een volledig elektrische auto is natuurlijk de meest milieuvriendelijke optie. 

  1. Neem het energielabel serieus

Een energielabel is ideaal. Je kunt hierop namelijk zien hoe zuinig een auto is. Een auto met energielabel A verbruikt minimaal 20 procent minder brandstof dan een auto van hetzelfde formaat met een ander energielabel. Heeft een auto energielabel B? Dan is hij tussen de 10 en 20 procent zuiniger dan een auto uit dezelfde klasse. 

  1. Rijd op banden met de juiste bandenspanning

Hoe meer brandstof de auto verbruikt, hoe meer uitlaatgassen er in de lucht komen. Een eenvoudige manier om minder brandstof te verbruiken, is door te rijden op banden met de juiste bandenspanning. Je bent per jaar zo’n €150 meer aan brandstof kwijt als je rijdt op te zachte banden. De motor moet dan namelijk harder werken en dat kost meer brandstof. Check de bandenspanning daarom regelmatig bij een benzinepomp. 

  1. Rijd met dichte ramen

Lekker hoor zo’n briesje in de auto, maar je verbruikt er wel meer brandstof door. Dat komt doordat de auto met open ramen minder gestroomlijnd is. Hetzelfde geldt voor een dakkoffer. Door deze extra opbergruimte op het dak krijgt de auto een andere stroomlijn en is hij zwaarder. Dat kost je extra brandstof. 

En vergeet de autoverzekering niet

Milieuvriendelijk rijden is belangrijk, maar veilig rijden is minstens zo belangrijk. Sluit daarom vandaag nog een autoverzekering af die perfect aansluit bij je wensen. Met een autoverzekering van InShared weet je zeker dat je auto goed verzekerd is tegen een lage premie. Dat is niet alleen goed voor je auto, maar ook voor je portemonnee. Op de website kan je gemakkelijk je autoverzekering vergelijken.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *