Deze tekst behandelt het onderwerp van de coronacrisis. Ex-Wirecard-manager Jan Marsalek: Balansvervalsing veroorzaakt miljarden schade: Jan Marsalek wordt onder hoge druk internationaal gezocht. Bij zijn ontsnapping kan het voormalig bestuurslid van de insolvente betaaldienstverlener Wirecard kennelijk een beroep doen op de hulp van de Filippijnse autoriteiten. De dood van een vermeende vertrouweling Marsalek is een mysterie. Waar is Jan Marsalek? Het Openbaar Ministerie München I en de Federale Recherche houden zich primair met deze kwestie bezig.

De 40-jarige Oostenrijker wordt gezocht door politieautoriteiten over de hele wereld. De voormalige Chief Operating Officer van Wirecard AG uit Aschheim bij München wordt verdacht van fraude met commerciële bendes. Bovendien wordt hij in bijzonder ernstige gevallen beschuldigd van ontrouw. Sinds zijn vrijlating van Wirecard op 22 juni is de manager ondergedoken. Marsalek wordt beschouwd als de belangrijkste persoon die verantwoordelijk is voor de vervalsing van de balans bij het eerder beursgenoteerde bedrijf Wirecard, dat softwareoplossingen biedt voor betalingsprocessen. Het gaat over de onverklaarde verblijfplaats van 1,9 miljard euro. Ze zijn het resultaat van waarschijnlijk niet-bestaande luchtvaartovereenkomsten met onderaannemers in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten. Het ontbrekende geld zou eigenlijk op Filippijnse geblokkeerde rekeningen moeten staan. In juni bleek dat noch de miljarden, noch de trustrekeningen bestonden. Inclusief de claims van banken en investeerders loopt het schadebedrag op tot 3,2 miljard euro, zo maakte het BKA bekend in een persbericht.

De klopjacht op Marsalek kwam op 12 augustus 2020 tot slot één in de door ZDF gezochte serie “Aktenzeichen XY … unsolved”, die sinds 1967 wordt uitgezonden. Een woordvoerder van de Federale Recherche (BKA) bevestigde de dag na de uitzending de krant “Bild”: “Tot nu toe zijn er aanwijzingen ontvangen in het lagere dubbele cijferbereik.” Na informatie van “Spiegel” gaf de BKA later aan dat er aanvankelijk “een flink aantal” reacties waren geweest. Het parket van München omschreef de kwaliteit van de informatie als schijnbaar matig. “Marsalek was primair verantwoordelijk voor de internationale zaken van Wirecard”, informeerde moderator Rudi Cerne het publiek. “Daarom heeft hij tal van contacten in het buitenland, waaronder Rusland, Dubai en de Filippijnen.” Daar zouden immigratieambtenaren reisdocumenten voor de voortvluchtige hebben vervalst. Onderzoekers in de Zuidoost-Aziatische eilandstaat hebben donderdag aanbevolen de twee verdachten aan te geven. De ambtenaren hadden onjuiste gegevens ingevoerd in de database van het immigratiebureau. Volgens dit zou Marsalek op 23 juni in de hoofdstad Manilla zijn aangekomen en de volgende dag de Filippijnen verlaten vanuit de provincie Cebu – die op een ander eiland ligt, volgens een verklaring van de nationale opsporingsautoriteit.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *