Een nieuwe elektrische fiets kan behoorlijk duur zijn. Als je minder geld wil uitgeven voor een e-bike, kan de aanschaf van een tweedehands elektrische fiets zeker een optie zijn. Het is wel belangrijk dat je weet wat je koopt: de accu moet namelijk wel goed zijn. Daarnaast zijn er ook andere punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands elektrische fiets. We vertellen je alles over de punten waar je op moet letten. 

Waarom kiezen voor een tweedehands elektrische fiets?

Een elektrische fiets wordt ook wel een e-bike genoemd. Deze fiets wordt aangedreven door een elektromotor. De motor dient als trapondersteuning, je moet dus nog wel zelf bewegen, maar je wordt minder moe. Hierdoor ben je minder energie kwijt, maar geniet je nog wel van heerlijke fietstochten. Een tweedehands elektrische fiets is veel voordeliger dan een nieuw model, daarnaast is het een duurzamere keuze, en kies je een product dat direct leverbaar is. Vooral de prijs is voor de meeste mensen doorslaggevend, het kan namelijk honderden euro’s goedkoper zijn dan een nieuw model.

Accu

Het belangrijkste bij de elektrische fiets is de accu. Het kan voorkomen dat de accu van de tweedehands e-bike niet meer in een goede staat is. De afstand die u kunt afleggen (de actieradius), loopt na verloop van jaren namelijk terug. Dit komt door het gebruik van de fiets, maar de actieradius kan ook verslechteren door een val, warmte of vocht. De werking van de accu zegt daarom veel over de staat van de fiets. Zie je schade aan de accu, of duurt het lang voordat de accu is opgeladen? Dan is de kans groot dat de accu niet meer goed werkt. Wil je meten wat de kwaliteit van de accu is? Laat hem dan testen door een fietsenwinkel. Zij kunnen namelijk vaak met een computer of batterijtester de accu doormeten. Als de accu niet meer goed is, is het ook mogelijk om de accu te vervangen.

Leeftijd

Als de tweedehands elektrische fiets die je op het oog hebt, een paar jaar oud is, is de kwaliteit van de accu over het algemeen nog goed. Als een fiets ouder dan 7 of 8 jaar is, is de actieradius van de accu vaak erg slecht.

Andere beoordelingspunten

Bij de aanschaf van een tweedehands elektrische fiets moet je ook op andere punten letten. Bekijk bijvoorbeeld hoe betrouwbaar het merk is dat je op het oog hebt. Controleer ook de remmen, verlichting en de versnellingen. 

Nadelen van een tweedehands elektrische fiets

Een tweedehands elektrische fiets kan een verstandige keuze zijn. Het is wel belangrijk dat je er goed op let wat je koopt. De fiets moet technisch in een goede staat zijn, het zou natuurlijk jammer zijn als je na een jaar weer een nieuw model moet aanschaffen of een nieuwe accu moet kopen omdat de accu van de fiets niet goed is. 

Fietsverzekering

Als je lang wil genieten van je tweedehands elektrische fiets, is een elektrische fiets verzekeren niet onverstandig. Bij InShared zijn er verschillende opties om je fiets te verzekeren. Zo kun je je fiets verzekeren tegen diefstal, maar is het ook mogelijk om de fiets All-Risk te verzekeren. Welke verzekering je kiest, laten we aan jou over!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *