De jaarlijkse omzet is meestal de belangrijkste maatstaf voor de beoordeling van de bedrijfsomvang. In Nederland moet echter een andere norm worden gehanteerd: Dutchness.

Veel grote wereldwijde bedrijven zijn in Nederland gevestigd door middel van een casco- of brievenbusconstructie, maar hun aanwezigheid op de binnenlandse markt is veel kleiner dan de cijfers doen vermoeden. De belangrijkste daarvan is LyondellBasell Industries, een multinationale chemische onderneming met Amerikaanse en Europese wortels, die in Nederland is opgericht en in Rotterdam is gevestigd. Het Amerikaanse hoofdkantoor is echter gevestigd in Houston en de wereldwijde activiteiten worden uitgevoerd vanuit Londen. We zeggen dat het niet Nederlands genoeg is.

Hetzelfde geldt voor EADS, de moedermaatschappij van de Europese lucht- en ruimtevaartgroep Airbus. EADS heeft zijn hoofdkantoor in Leiden, maar zijn zeer omvangrijke activiteiten bevinden zich elders in Europa. Dat heeft het duidelijke gekletter van de brievenbus, dus we hebben het ook verdisconteerd. En wie weet hoeveel van de bedrijven op onze lijst met Nederlandse bedrijven er met de huidige wereldwijde overnamemanie nog zullen blijven bestaan? Dus, met die filters toegepast, is hier onze top 10 lijst van Nederlandse bedrijven die het hoofdkantoor van Shell in Den Haag hebben.

1 Royal Dutch Shell

Shell is niet alleen veruit het grootste bedrijf van Nederland – Forbes staat ook op de eerste plaats in Europa en op de vijfde plaats in de wereld. Shell werd in 1907 opgericht met de samenvoeging van de Royal Dutch Petroleum Company en de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde “Shell” Transport and Trading Company, een stap die voor een groot deel werd ingegeven door de noodzaak om wereldwijd te concurreren met Rockefeller’s Standard Oil in de VS. In 2005 werd een nieuwe moedermaatschappij opgericht, met een primaire notering aan de London Stock Exchange, een secundaire notering aan de Amsterdamse beurs, het hoofdkantoor en de fiscale residentie in Den Haag en de statutaire zetel in Londen. Dutchness? Bij de uitgifte van de aandelen van de vennootschap werd een weging van 60/40 toegepast ten gunste van de aandeelhouders van Royal Dutch, in overeenstemming met het oorspronkelijke eigendomsrecht van de Shell Groep.

2 ING

ING is een multinationale bank- en financiële dienstverlener met hoofdkantoor in Amsterdam. De naam staat voor Internationale Nederlanden Groep en het bedrijf is ontstaan uit de fusie in 1991 van verzekeraar Nationale Nederlanden en staatsbedrijf NMB Postbank. Haar belangrijkste activiteiten zijn retailbankieren, direct banking, commercieel bankieren, investeringsbankieren, vermogensbeheer en verzekeringen. ING heeft meer dan 48 miljoen individuele en institutionele klanten in meer dan 40 landen, met wereldwijd meer dan 75.000 medewerkers.

3 Unilever

Ook al is zij Engels-Nederlands, waarbij elke partij 50% van de aandelen in handen heeft, dan nog zou het onbeleefd zijn om de voedingsmiddelen- en wasmiddelengroep haar certificaat van Dutchness te ontzeggen. Unilever is in 1930 opgericht door de fusie van de Nederlandse margarineproducent Margarine Unie en de Britse zeepfabrikant Lever Brothers, en heeft twee hoofdkantoren in Rotterdam en Londen en opereert als één bedrijf met een gemeenschappelijke raad van bestuur. De focus van het bedrijf is recentelijk verschoven naar producten voor persoonlijke verzorging met hoge marges.

4 Ahold Delhaize

De ‘fusie’ in 2016 van de Nederlandse supermarktgroep Ahold (Albert Heijn) en haar Belgische tegenhanger Delhaize verliet Ahold met 61% van de aandelen, Delhaize met de resterende 39%. Maar de Nederlanders zitten stevig in het zadel, dat zich in Zaandam bevindt, net aan de kust van Amsterdam. De eerste Albert Heijn kruidenierswinkel werd geopend in 1887 in het nabijgelegen Oostzaan. De kruideniersketen breidde zich in de eerste helft van de 20e eeuw uit en ging in 1948 naar de beurs. In de jaren zeventig ging Ahold zich richten op de slijterijsector (Gall& Gall) en op de gezondheids- en schoonheidszorg (Etos). Ook in de VS heeft Ahold grote belangen in de supermarkten.

5. Aegon

Aegon is een multinationale onderneming op het gebied van levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer met het hoofdkantoor in Den Haag. Eind 2015 had Aegon wereldwijd ongeveer 31.500 mensen in dienst, die miljoenen klanten bedienen. Het bedrijf werd in 1983 opgericht door de fusie van verschillende Nederlandse verzekeringsmaatschappijen en is sindsdien snel gegroeid. De andere belangrijke basis van Aegon bevindt zich in de VS, waar het bekend staat als Transamerica. Het hoofdkantoor van de Rabobank is gevestigd in Utrecht.

6 Rabobank

Ooit bestempelde de Rabobank de boerenbank als onvriendelijk, maar vandaag de dag is Rabo een coöperatie die haar agrarische wortels ver overstijgt. De Utrechtse Rabobank is een multinationale bank- en financiële dienstverlener die gespecialiseerd is in voedsel- en landbouwfinanciering en op duurzaamheid gericht bankieren. De groep bestaat uit 129 zelfstandige lokale kantoren en is qua totaal vermogen de op één na grootste bank van Nederland.

7 Philips

Philips werd in 1891 in Eindhoven opgericht met de productie van koolstoffilamentlampen – voor ons gloeilampen – en andere elektrische goederen. Philips was zo succesvol dat met een knipoog naar Parijs de Zuid-Nederlandse stad bekend werd als ‘de stad van het licht’. Tegenwoordig is het bedrijf gevestigd in Amsterdam en concentreert het zich op de gezondheidszorg. De verlichtingsafdeling werd in 2014 verzelfstandigd.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *