Er zijn volledige websites aan gewijd, apps voor gemaakt, biertjes voor gebrouwen en het houdt iedere werker bezig, sowieso op een vrijdag: Is het al biertijd? Het is moment dat we samen komen om een lekker biertje te drinken. Dat gerstenat, het pilsje, die koude klets, daar leven we soms voor. In deze blog post op regiovanhollandsebodem.nl nemen we bier onder de loep. Wanneer was het voor het eerst biertijd, hoe ziet biertijd er tegenwoordig uit en, uiteraard, is het eigenlijk al biertijd? 

Wanneer was het voor het eerst biertijd?

Het is moeilijk om de uitvinding van bier toe te schrijven aan een bepaalde cultuur of tijdsperiode, maar de eerste gegiste dranken ter wereld zijn waarschijnlijk zo’n 12.000 jaar geleden ontstaan naast de ontwikkeling van de graanteelt. Toen jagers-verzamelaarsstammen zich vestigden in agrarische beschavingen rond basisgewassen als tarwe, rijst, gerst en maïs, zijn ze misschien ook op het gistingsproces gestuit en zijn ze begonnen met het brouwen van bier.

Biertijd: Wanneer ontstond het eerste bier?

De vroegst bekende alcoholische drank is een 9000 jaar oud Chinees brouwsel gemaakt van rijst, honing en fruit, maar het eerste gerstebier is waarschijnlijk ontstaan in het Midden-Oosten. Terwijl de mensen het ongetwijfeld al veel eerder hadden gedronken, gaan de harde bewijzen van de eerste biertijd terug tot ongeveer 5000 jaar geleden, tot de Sumeriërs van het oude Mesopotamië. Archeologen hebben keramische vaten uit 3400 v.C. opgegraven die nog steeds kleverig zijn met bierresten, en 1800 v.C.’s “Hymne aan Ninkasi”- een ode aan de Sumerische godin van het bier – beschrijft een recept voor een geliefd oud brouwsel dat door vrouwelijke priesteressen werd gemaakt. Dit voedselrijke zeepsop was een hoeksteen van het Sumerische dieet, en was waarschijnlijk een veiliger alternatief voor drinkwater uit nabijgelegen rivieren en kanalen, die vaak vervuild waren door dierlijk afval. Liever biertijd dan een slokje uit de rivier dus. 

Hoe werd biertijd genoten in het Babylonische Rijk?

In het Babylonische Rijk was het al veel vaker biertijd, maar weinig oude culturen hielden ervan om er een weg te hakken zoals als de Egyptenaren. Werknemers langs de Nijl werden vaak betaald met een toewijzing van een voedzaam, zoet brouwsel, en iedereen, van farao’s tot boeren en zelfs kinderen, dronk bier als onderdeel van hun dagelijks dieet. Veel van deze oude bieren werden op smaak gebracht met ongewone toevoegingen zoals mandragora, dadels en olijfolie.

Hoe was de biertijd in de Middeleeuwen?

Meer moderne biersmaken zouden pas in de Middeleeuwen aankomen, toen christelijke monniken en andere ambachtslieden begonnen met het brouwen van met hop gekruide bieren. Zodoende kunnen we onze eigen Biertijd toekennen aan de monniken en de Abdijen.

Dronken kinderen in de Middeleeuwen bier?

Tijdens de Middeleuwen was het ook voor kinderen normaal om bier te drinken. Het was immers schoner dan water. In de Gouden Eeuw volgde een sterke ontwikkeling van het brouwersvak. De Hollandse steden staan in het centrum van de wereldhandel en de bierbrouwerijen profiteren daar zeker van. Belangrijke brouwerssteden zijn Amersfoort, Delft, Haarlem en Gouda. 

Wat is craft bier en hoe bepaalt het de biertijd?

We drinken nu net zo lief water in plaats van bier, maar er zijn van die momenten dat het wel degelijk biertijd is. Bier krijg je tegenwoordig in alle soorten en maten en er zijn er zelfs die zelf bier brouwen, puur als hobby. Zodoende zijn er de afgelopen jaren allerlei speciaalbieren bij gekomen, ook wel craft bier genoemd, naar craft beer. Onder craft bier wordt over het algemeen verstaan bier dat door een onafhankelijke brouwerij op ambachtelijke wijze is gebrouwen.

Waar ontstond de craft bier beweging?

De ambachtelijke bierbeweging is ontstaan in de Verenigde Staten. De eerste Engelse en Nederlandse kolonisten die de Nieuwe Wereld koloniseerden brachten de Europese kunst van het bier maken met zich mee. Halverwege de jaren 1600 waren de persoonlijke en commerciële brouwerijen al in het koloniale Amerikaanse landschap verspreid. Nederlandse kolonisten vonden het klimaat, het water en de rijke bodem van New Amsterdam (binnenkort New York) uitzonderlijk voor de productie van bier.

Hoeveel biertijd brouwerijen were there in 1660 in New York?

Dit was gewoon een geweldige omgeving om mout en hop te verbouwen. In het jaar 1660 zijn volgens historici minstens 26 brouwerijen geïdentificeerd op oude kaarten. De meeste van deze kleine bedrijven vielen samen met een openbaar bierhuis of een taverne. In die tijd maakten en serveerden vrijwel alle bars hun eigen ‘huismerk’.

Biertijd thuis, wanneer begon het echte craft bier tijdperk?

In de jaren zeventig van de vorige eeuw gebeurde er iets anders – duizenden mensen begonnen de hobby van het thuisbrouwen over te nemen. De meeste mensen maakten bier voor eigen gebruik, maar sommige ondernemende mensen zagen een kans om een spannend startend bedrijf te starten. In 1976 deed zich een zeer belangrijke ontwikkeling voor in de geschiedenis van het ambachtelijk brouwen. Het was de oprichting van de New Albion Brewery in Sonoma, Californië, door Jack McAuliffe. Hij wordt gezien als een van de craft bier pioniers en voor hem is het iedere dag biertijd. 

Wat is het meest gedronken bier ter wereld?

Misschien denk je dat ‘ons eigen’ Heineken het best verkochtte bier in de wereld is, maar dan heb je het mis. Het is wel samen met Bud Light het meest populaire bier in de Verenigde Staten, maar als we naar de hele wereld kijken, kunnen we natuurlijk niet om China heen. Ook daar is het regelmatig biertijd en als het zover is, dan wordt er vooral Snow Beer gedronken. Snow Beer komt oorspronkelijk uit Shenyang, in de provincie Liaoning, China. Het werd voor het eerst opgericht in 1993, waardoor het een relatieve jong biertje is. Niettemin is het er het vaakst bij wanneer het in China biertijd is. Sneeuwbier wordt nu vooral in Peking gebrouwen, maar het is in het noordoosten van China waar het echt populair is. In 2019 werd er 101,2 miljoen hectoliter aan Snow Bier verkocht. Genoeg voor biertijd in China, kennelijk. 

Is het al biertijd?

Nu dan, zo’n geschiedenis, daar krijgen we dorst van. Mogen we al? Is het al biertijd? Dat is een vraag waar zelfs websites voor gemaakt zijn. Er is een website die precies die vraag stelt en jou ook het antwoord geeft. Volgens deze website is het pas biertijd wanneer de dag bijna voorbij is. Gelukkig is er echter ook een dashboard en kun je je eigen biertijd instellen. Want wat nou als je nachtdienst hebt? Dat lijkt ons een prima excuus om zelfs ‘s ochtends vroeg tijd te maken voor biertijd.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *